top of page

АЛАНТОИН

Алантоинот е дериват на уринска киселина. Природно се наоѓа во пченичните никулци, семките од тутун и шеќерната репка. Делува како  омекнувач. Ја зголемува содржината на вода во екстрацелуларната матрица. Докажано е дека предизвикува клеточна пролиферација и стимулира епителизација. Делува како кератолитик и кератопластик. Ја зголемува десквамацијата на горните мртви слоеви на кожата, давајќи и на кожата мазност. Има анти-иритантно и заштитно дејство на кожата бидејќи ги врзува состојките кои предизвикуваат иритација, создавајќи инертни комплекси со нив. Делува така што ги регенерира клетките на кожата, го поттикнува нивното обновување, ги неутрализира лузните и го смирува воспалението. Ја храни кожата склона кон првут.

Молекуларна тежина: 158,121 g/mol

INCI: Allantoin

CAS: 97-59-6

 

 

 

 

Референци:

 

„Профил на процесот на заздравување на раните индуциран од алантоин“- Acta Cirúrgica Brasileira, октомври 2010 година, страници: 460-466.

 

„Природна емулзија базирана на масло која содржи алантоин наспроти воден крем за управување со кожни реакции предизвикани од зрачење кај пациенти со рак: фаза 3, рандомизирана, контролирана студија“ - International Journal of Eradiation Oncology, Biology, Physics,  ноември 2014 15, страници: 756-64.

ALLANTOIN.png
bottom of page