top of page

БЕТА-КАРОТЕН

Бета-каротенот ефикасно го спречува и контролира производството на слободни радикали, а исто така ги намалува реакциите на слободните радикали и го ограничува оштетувањето предизвикано од оксидативните/слободите радикали. Главните каротеноиди вклучуваат бета-каротен (45-80%), алфа-каротен (15-40%) и гама-каротин (2-10%). Обезбедува одлични омекнувачки, кондиционерски и антиоксидантни својства.

 

Молекуларна тежина: 536,8726 g/mol

 

CAS: 7235-40-7

 

INCI: Beta-Carotene

 

Референци:

 

„УВ светлината, бета-каротен и човечката кожа - корисни и потенцијално штетни ефекти“- Архива за биохемија и биофизика, мај 2001 година, страници: 1-6

 

„β-каротин и други каротеноиди во заштита од сончева светлина“ - Американски  весник на  Клиничка исхрана, ноември 2012 година;, страници: 1179S-184S

.

„Ин виво пропустливост на β-каротен на кожата модулирана од наноструктурирани липидни носачи“ - Меѓународен весник за фармацевтика, март 2021 година, 120322

BETA-CAROTENE.gif
bottom of page