top of page

Хијалуронска киселина

Хијалуронската киселина: го зголемува нивото на влажност на кожата.  Оваа природна киселина може да задржи вода 1000 пати поголема од нејзината тежина, и затоа е идеална за зголемување на  влажноста на кожата. Хијалуронската киселина е природен полисахарид (голема молекула на шеќер) кој се јавува во различни ткива (кожа, синовијални течности на зглобовите, сврзни ткива). Таа е моќен навлажнувач кој е одговорен за хидратација, подмачкување и стабилност на ткивото. Овој природен јаглехидрат од групата мукополисахариди е составен дел на дермисот, но со возраста неговата концентрација во ткивото значително се намалува. Дејствува како молекуларен сунѓер, врзувајќи ги протеините и водата (2% хијалуронска киселина врзува 98% вода, создава раствор сличен на гел). Нанесен на кожата, прави еластична, проѕирна фолија, која ги стимулира природните заштитни механизми. Во подлабоките слоеви се врзува за колагенот и еластинот, со што се враќа волуменот на кожата. Врзува голема количина на вода, па кожата станува позатегната, навлажнета, изгледа помлада, поубава и еластична. Таа е биокомпатибилна, безбедна и добро се поднесува.

 

Молекуларна тежина 800-1500 kDa.

 

CAS: 9067-32-7

INCI: Sodium Hyaluronate

 

 

 

 

Референци:

 

„Физиохемиски својства и примена на хијалуронската киселина: систематски преглед“ - Журнал за козметичка дерматологија, декември 2016 година, страници 520-526

 

„Хијалуронска киселина во дерматологијата“- Skinmed, декември 2017 година, страница 441-448

 

„Пенетрација во човечката кожа на хијалуронска киселина со различна молекуларна тежина како што е испитана со Раман спектроскопија“- Истражување и технологија на кожата, февруари 2016 година, страници 55-62

ha1.png
bottom of page