top of page

НИАЦИНАМИД

Ниацинамид (Никотинамид) е амид на никотинска киселина. Моќен антиоксиданс. Дејствува како инхибитор на трансферот на меланозомите од меланоцити во кератиноцити и допринесува за подобрување на хиперпигментацијата на лицето. Во културата на фибробластите, го зголемува производството на колаген, што последователно доведува до зголемување на еластичноста на кожата и намалување на фините линии. Тој игра улога во биосинтезата на керамидите и другите SC липиди, што резултира со намалување на трансепидермалната загуба на вода (TEWL).

 

Молекуларна тежина: 122,12 g/mol

 

INCI: Niacinamide

CAS: 98-92-0

 

 

 

Референци:

 

„Ниацинамид - Механизми на дејство и негова локална употреба во дерматологијата“- Фармакологија и физиологија на кожата, 2014 година, 27 јуни.

 

„Топичен ниацинамид ги намалува жолтилото, брчките, црвените дамки и хиперпигментираните дамки во стареењето на кожата на лицето“ - Меѓународен журнал на козметичка наука, октомври 2004 година, страници 231-238

 

„Ниацинамид: Б витамин кој го подобрува стареењето на кожата на лицето“- Дерматолошка хирургија, јули 2005 година, страници 860-866

 

„Ефектот на 2% ниацинамид врз производството на себум на лицето“ - Журнал за козметичка и ласерска терапија, јуни 2006 година; Страници: 96-101

 

„Механистичка основа и клинички докази за примената на никотинамид (ниацинамид) за контрола на стареењето и пигментацијата на кожата“ - Антиоксиданти (Базел), 2021 август 21; 10 (8): 1315 година.

NIACINAMIDE.png
bottom of page