top of page

НАТРИУМ ХИЈАЛУРОНАТ

Натриум хијалуронат е натриумова сол на хијалуронска киселина со ниска молекуларна маса (8 - 15 kDa). што овозможува оваа состојка длабоко да пенетрира во кожата и да ја задржи водата во подлабоките слоеви на кожата. Таа е природен полисахарид кој игра важна улога во контролирањето на пропустливоста на ткивото, заштитата и подмачкувањето на клетките, задржувањето на течности и макромолекуларниот транспорт помеѓу клетките. Врзува голема количина на вода која може да биде 500 пати поголема од нејзината тежина. Нискомолекуларната хијалуронска киселина има ефект на зголемување на концентрацијата на потребните ензими во кожата, како и на општото здравје на кожата. Активно помага во клеточната диференцијација за време на формирањето на нови епидермални клетки. Помага во заштитата на кожата од факторите на стареење, негативните ефекти на сончевата светлина, загадувањето на животната средина и штетните ефекти на некои хемикалии. Ги зајакнува и балансира одбранбените механизми и на тој начин го нормализира функционирањето на здравата кожа.

 

Молекуларна тежина: 8 - 15 kDa

 

CAS: 9067-32-7

 

INCI: Sodium Hyaluronate

 

 

 

 

Референци:

 

„Ефикасност против стареење и полнење на шест типа дермо-козметички третмани базирани на хијалуронска киселина: рандомизирано клиничко испитување за ефикасноста и безбедноста“ - Журнал за козметичка дерматологија, јули 2014 година, страници 277-287

 

 

„Конечен извештај за проценката на безбедноста на хијалуронска киселина, калиум хијалуронат и натриум хијалуронат“ - Меѓународен весник за токсикологија, август 2009 година, страници 5-67

SH1.gif
bottom of page