top of page

АРГИРЕЛИН

Аргирелин е хексапептид составен од кратки синџири на амино киселини. Работи на начин сличен на ботулински токсин. Својот паралитички ефект го постигнува со брза и неповратна блокада на невромускулниот пренос. По локална апликација, активно е вклучен во сложените физиолошки процеси на затегнување на мускулите на кожата на лицето. Ги инхибира механизмите одговорни за формирање на брчки. Ацетил хексапептид-8 е фрагмент од SNAP-25, супстрат на ботулински токсин (Ботокс). Се манифестира по минување низ кожната бариера. Продира до одржливиот епидермис (кератиноцити), базалниот слој (меланоцити, нервни завршетоци), дермисот (фибробласти) и хиподермисот (адипоцити). Се врзува за клеточните рецептори. Супер липид (наречен везикула) ослободува невротрансмитери во синапсите со испраќање сигнал до мускулите. Три протеини, кои го сочинуваат т.н. Комплексот SNARE се клучни за последната фаза од процесот на егзоцитоза и мускулна контракција. Ацетил хексапептид (аргирелин) имитира еден од протеините во комплексот SNARE и предизвикува негова дестабилизација. Дури и мала дестабилизација на комплексот SNARE доведува до блокирање на физиолошкиот процес на затегнување на мускулите на лицето. Без можност за намуртување, не се создаваат брчки на лицето и се отстрануваат несаканите брчки на лицето. Брчките околу очите се намалуваат до 17% по 15 дена аргирелин и 27% по 30 дена.

Молекуларна тежина: 888,99 g/mol

INCI: Water, Acetyl Hexapeptide-8, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate

CAS: 616204-22-9, 122-99-6, 24634-61-5, 7732-18-5

 

 

 

 

Референци:

 

„Ин витро кожна пенетрација на ацетил хексапептид-8 од козметичка формулација“- Кожна и окуларна токсикологија, март 2015 година, страници:46-52

 

„Синтетички хексапептид (аргирелин) со активност против брчки“ - Меѓународен весник за козметичка наука, октомври 2002 година, страници 303-310

 

„Аргирелин: Ботокс без игли како аналитички предизвик“ - Хемија и биодиверзитет, март 2021 година

e2000992

 

„Ефикасноста на Аргирелин против брчки“- Журнал за козметичка и ласерска терапија, август 2013 година;, страници: 237-241

 

„Ефикасноста против брчки на аргирелин, синтетички хексапептид, кај кинески субјекти: рандомизирана, плацебо-контролирана студија - Американски весник за клиничка дерматологија, април 2013 година, страници: 147-153

ARGIRELINE.png
bottom of page