top of page

БАИКАЛИН

Употребата на баикалин по УВА зрачење значително го намалува нивото на интрацелуларните O2-, NO и ROS (Реактивни кислородни видови) го стабилизира потенцијалот на митохондријалната мембрана и го атенуира производството на MDA и 8-оксо-dG. Тие ефикасно го подобруваат антиоксидативниот одбранбен систем и ги штитат HSF од последователно оштетување од оксидативен стрес и апоптоза. Баикалин го намалува прекумерното генерирање на интрацелуларни ROS и NO, и ја зголемува клеточната антиоксидативна одбрана, која на крајот ја ублажува апоптозата индуцирана од UVA.

 

Молекуларна тежина: може да варира

 

CAS: 94279-99-9

 

INCI: екстракт од корен од Scutellaria Baicalensis

 

 

 

 

 

Референци:

 

„Баикалин ги штити фибробластите на човечката кожа од оксидативно оштетување и апоптоза предизвикано од ултравиолетово зрачење“- Истражување за слободни радикали, декември 2012 година; Страници: 1458-1471

 

„Подобрување на дисфункција на бариерата на кожата со екстракт од Scutellaria baicalensis GEOGI преку ферментација на млечна киселина“ - Журнал за козметичка дерматологија, февруари 2019 година, страници 183-191

BAICALIN.gif
bottom of page