top of page

КОЕНЗИМ Q10

Коензимот Q10 е супстанца присутна во повеќето еукариотски клетки, првенствено митохондриите. Тој е компонента на синџирот на пренос на електрони и учествува во аеробното клеточно дишење, генерирајќи енергија во форма на АТП. Постојат три основни состојби на коензимот Q10: целосно оксидиран (убихинон), семихинон (убисемихинон) и целосно редуциран (убихинол). Способноста на оваа молекула да постои во целосно оксидирана форма и целосно редуцирана форма и овозможува да ја извршува својата функција во синџирот на пренос на електрони и да дејствува како антиоксиданс.

Молекуларна тежина: 863,34 g/mol

INCI: Ubiquinone  

CAS: 307-95-0

 

 

 

Референци:

 

„Истражување на ex vivo пенетрација на кожата на коензим Q10 од микроемулзии и хидрофилна крема“- Фармакологија и физиологија на кожата, 2020 година, страници: 293-299

 

„Томачкиот третман со формули кои содржат коензим Q10 го подобрува нивото на Q10 на кожата и обезбедува антиоксидативни ефекти“ - Биофактори (Оксфорд, Англија), ноември-декември 2015 година, страници: 383-90.

.

http://www.zmc- sa.com/docs/CoQ10_Facts_or_Fabrications.pdf

 

https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/biof.1239

COENZYME Q10.png
bottom of page