top of page

КОЛАГЕН

Колагенот е главниот структурен и функционален протеин на кожата. Поради високата содржина на хидроксипролин, тој интрамолекуларно ја врзува водата со водородни врски. Молекулите на водата исто така се организирани во повеќе слоеви околу молекулите на колаген. Има основна улога во создавањето на структурата на клетките, ткивата и органите. Дава сила и издржливост на кожата и придонесува за нејзиниот здрав изглед. Се произведува преку процес на ензимска хидролиза, мешавина од полипептид со прав синџир со просечна молекуларна тежина од 2.000 (опсег 1-4 KDa)

 

Молекуларна тежина: се разликува од типот

 

INCI: Hydrolyzed Collagen Protein

 

CAS: 92113-31-0

Референци:

 

„Целосна споредба  на топичен колаген во прав со примарно затворање за акутни рани предизвикани од биопсија со целосна дебелина: Внатрешно контролирана пилот студија“ - Журнал за лекови во дерматологијата, јули 2019 година, страници: 667-673

 

„Хидролизиран колаген-извори и апликации“- 2019 ноември 7; 24 (22): 4031

 

„Колаген хидролизати за заштита на кожата: орална администрација и локална формулација“ - Антиоксиданти (Базел), 2020 февруари 22; 9 (2): 181

 

„Колаген: Преглед на неговите извори и потенцијални козметички апликации“ - Журнал за козметичка дерматологија, февруари 2018 година, страници 20-26

colagen.png
bottom of page