top of page

Пантенол

Провитамин Б5 (синоними: пантенол, Д-пантотенил алкохол, декспантенол) е алкохолен аналог на Пантотенска киселина (витамин Б5). Пантенолот е активна состојка која се спротивставува на воспалението и и помага на кожата да ја задржи влагата. Има два енантиомери, D и L. Само Д-пантенолот (декспантенол) е биолошки активен, но и двете форми имаат способност да навлажнуваат. За козметичка употреба, пантенолот може да биде во D форма, или како расемична мешавина од D и L (DL-пантенол). Кога се нанесува на кожата, допринесува за регенерација на клетките на кожата. Ја стимулира пролиферацијата на фибробластите и го регенерира ткивото. Ја привлекува влагата од воздухот и ја врзува за себе, па затоа е добар омекнувач. Ја одржува кожата влажна и еластична и ја смирува иритираната кожа.

 

Молекуларна тежина: 205,25 g/mol

 

INCI: dl-panthenol

 

CAS: 81-13-0

 

 

 

 

 

Референци:

 

„Ин виво ефикасност и својства на полуцврсти формулации кои содржат пантенол“ - Журнал за козметичка дерматологија, февруари 2019 година, страници 346-354

 

„Нов локален емолиент што содржи пантенол: Резултати од две рандомизирани контролирани студии кои го проценуваат нејзиниот потенцијал за навлажнување на кожата и реставрација на бариерата, како и ефектот врз микрофлората на кожата“- Журнал за дерматолошки третмани, март 2017 година, страници: 173-180

 

„Ефекти на навлажнување на кожата на формулациите базирани на пантенол“ -Журнал за козметичка наука, август 2011 година, страници 361-70.

 

„Ефектите на дневниот лосион за лице што содржи витамини Б3 и Е и провитамин Б5 на кожата на лицето на Индијките: рандомизирано испитување“ - Индиски весник за дерматологија, венерологија и лепрологија, февруари 2010 година, страници: 20-26

PA.png
bottom of page