top of page

ПУЛУЛАН

Пулуланот е гликозен хомополисахарид кој се состои од α (1-6) поврзани малтотриози. Тој е природен полимер кој се добива со ферментација на габата Aureobasidium pullulans. Благодарение на неговиот специфичен состав, пулуланот создава влакна и филмови кои се нерастворливи во масла и не пропуштаат кислород. Како полисахариден полимер, ги штити клетките на кожата од сушење. Тој е нетоксичен, неимуноген, неканцероген и немутаген. Поради присуството на девет хидроксилни групи и можноста за создавање различни деривати, има способност на адхезија, агломерација и згуснување. Пулуланот е моќен антиоксиданс.

 

Молекуларна тежина: се разликува од типот

CAS: 9057-02-7

INCI: Pullulan

 

 

Референци:

„Пулулан: егзополисахарид и неговите различни апликации“- Јаглехидратни полимери, јуни 2013 година, страници 540-549

„Токален филм подготвен со пулулански хидрогел наполнет со екстракт од Rhus verniciflua за третман на атопичен дерматитис“ - Журнал за биомедицинско истражување на материјали, Дел Б, применети биоматеријали, октомври 2019 година, страници:  2325-2334

„Придобивките против стареење на кожата на егзополимерите од Aureobasidium pullulans SM2001“- Журнал за козметичка наука, септември-октомври 2014 година, страници: 285-298

PULLULAN.png
bottom of page