top of page

РЕСВЕРАТРОЛ

Ресвератролот е природен полифенол (стилбеноид, природен тип на фенол и фитоалексин). Има  моќни антиоксидантни способности. Во природата го има во мали количини во виното, кикиритките, црницата и јапонската трева. Ресвератролот се добива со биотехнолошки процес од квасец и гликоза. Предклиничките и клиничките испитувања покажаа дека има антиканцерогени и антиинфламаторни ефекти. Со неговото силно антиоксидантно дејство, откриено е дека ја осветлува кожата. Има неколку механизми со кои ја осветлува кожата. Тој е поефикасен од Л-аскорбинска киселина и којична киселина. Работи брзо со видливи и значајни резултати за само 2 недели (се применува 3 пати на ден). Ги намалува знаците на стареење на кожата поради добрите антиоксидантни ефекти.

Молекуларна тежина: 228,25 g/mol

INCI: Resveratrol

CAS: 501-36-0

 

 

 

 

Референци:

 

„Ресвератрол како активна состојка за козметички и дерматолошки апликации: преглед“ - Журнал за козметичка и ласерска терапија, мај 2019 година; Страници: 84-90

 

„Ефикасност за осветлување на човечката кожа на ресвератрол и неговите аналози: од ин витро студии до козметички апликации“-

Антиоксиданси (Базел), август 2019 година, страници: 332

 

„Фотозаштита на кожата со природни полифеноли: антиинфламаторни, антиоксидантни и механизми за поправка на ДНК“- Архива на дерматолошки истражувања, март 2010 година, страници: 71-83

 

„Ефикасност и подносливост на козметичкиот производ за осветлување/против стареење на кожата што содржи ретинол 0,5%, ниацинамид, хексилрезорцинол и ресвератрол“l- Журнал за лекови во дерматологијата, јули 2016 година, страници: 863-838

RESVERATROL.png
bottom of page