top of page

СКВАЛАН

Сквалан, 100% растителен емолиент добиен од маслиново растение. Скваланот природно се појавува во липидните слоеви на кожата и го спречува губењето на влагата додека ја враќа еластичноста и флексибилноста на кожата. Сквалан е високо отпорен на оксидација и има висок афинитет кон клетките на кожата поради неговата идентична структура на кожата.

 

Молекуларна тежина: 422,83 g/mol

 

CAS: 111-01-3

INCI: Squalane    

 

 

 

Референци:

 

„Биолошко значење и апликации на сквален и сквалан“- Напредоци во истражувањето за храна и исхрана, 2012 година;, страници: 223-33

SQUALANE.png
bottom of page